Deze babysite is een onderdeel van groeimee.nl
Maak zelf een gratis babysite | inloggen
kinderkamer.groeimee.nl

Zwangerschapstest bij mogelijke zwangerschap

Zwanger?
Heb jij het gevoel dat je zwanger bent? Dan kan je een zwangerschapstest doen. Een eventuele zwangerschap kan je herkennen aan de volgende aspecten, maar het kan best zijn dat jij geen of meerdere van deze aspecten in jezelf herkend. Elk lichaam is immers anders!

 • Je menstruatie blijft uit (je bent over tijd)
 • Je hebt krampen in je buik
 • Je bent moe
 • Je bent misselijk (vooral 's morgens)
 • Je borsten worden gevoeliger
 • Je bent emotioneel en/ of prikkelbaar

Als jij het vermoeden hebt dat je zwanger bent, dan is een zwangerschapstest de snelste manier om er achter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Als een vruchtje zich innestelt in de baarmoeder, komt er een hormoon vrij. Dit hormoon noemt men het HCG hormoon en komt alleen voor bij vrouwen die zwanger zijn. Een zwangerschapstest kan dit hormoon meten. Omdat pas na de innesteling het hormoon aangemaakt wordt, kan je pas een zwangerschapstest doen als je over tijd bent. Als je één dag over tijd bent kan je al een zwangerschapstest doen.
Een zwangerschapstest bestaat uit een plastic staafje met twee afleesvensters. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Het is te adviseren om ochtendurine te gebruiken (zeker als je nog maar één dag over tijd bent, er zijn dan minder hormonen in je lichaam), maar je kan een test in principe op elk moment van de dag doen.
In één van de afleesvensters komt een controle streep te staan. Hier kan je aan zien of de test gelukt is. Als in het andere venster ook een streep verschijnt, ben je zwanger. Het tweede streepje kan ontzettend vaag zijn, zeker als je net over tijd bent. Dat maakt helemaal niets uit, een streep is een streep en je bent zwanger. Van harte gefeliciteerd!
Blijft het tweede venster kleurloos, dan ben je niet zwanger of er zijn nog niet genoeg hormonen in je lichaam. Doe een aantal dagen later een nieuwe test.

Digitale zwangerschapstest

Hoewel een gewone zwangerschapstest prima werkt, kan er toch onzekerheid ontstaan bij een erg vaak streepje. Een digitale zwangerschapstest haalt je onzekerheid weg. Het werkt exact hetzelfde als een gewone zwangerschapstest, alleen komt er letterlijk in beeld te staan of je zwanger bent of niet zwanger. Als je zwanger bent, komt er ook vaak bij te staan hoe ver je (ongeveer) bent. Bijvoorbeeld 1 - 2 weken.

Zwangerschapstest kopen

Zwangerschapstesten kan je kopen bij de drogist of apotheek. In sommige supermarkten worden ze ook verkocht. Er zijn meerdere (huis) merken op de markt, maar welke je neemt maakt niet vele uit. Sommige testen hebben minder HCG nodig om positief te zijn dan de ander. Dure of goedkope testen maakt in principe niet uit. Bekende merken zijn onder andere Predictor en Clear Blue. Zwangerschapstesten van het Kruidvat huismerk zijn goedkoop en werken goed.

Zwanger! En nu?

Als een zwangerschapstest heeft aangegeven dat je zwanger bent, kan je het misschien wel van de daken schreeuwen. Of je dit ook daadwerkelijk doet, is geheel aan jezelf. Veel mensen kiezen ervoor om het nog even stil te houden, omdat de kans nog groot is dat de zwangerschap afgebroken wordt. Rond de zesde week kan je op zoek gaan naar een verloskundige bij jou in de buurt. Deze kan je bellen voor meer informatie.

Zwanger fit!

Het is raadzaam om lichte fitness oefeningen te doen, zodat jij fit en slank blijft. Er is vast een cursus zwangerschaopsgym bij jou in de buurt. Indien dat niet kan, kan jij een fitness  apparaat thuis kopen. Ik hoor positieve geluiden over een Tunturi.

Kinderkleding kopen

Nu je zwanger bent mag je natuurlijk al merkkleding zoals vingino kinderkleding gaan kopen. Online kinder kleding koop je bijvoorbeeld bij wehkamp.nl.

Kosten zwangerschap

De kosten van de zwangerschap en de aanschaf van alle spullen voor de babykamer kunnen erg hoog oplopen. Naast de inrichting van de kinderkamer moet je ook nog kopen:

 • Maxicosi draagstoel
 • Buggaboo kinderwagen
 • Wipstoel
 • Box
 • Commode
Het kan daarom verstandig zijn een lening of krediet af te sluiten. het is ook mogelijk alle spullen op krediet te kopen. Veel winkels bieden gespreide betaling aan. Het aanbod is groot, dus kijk goed om je heen om het goedkoopste doorlopend krediet af te sluiten dat bij jouw financiele situatie past.


Reageer

Vul onderstaande velden in om een reactie te plaatsen op dit babyverhaal.

naam *
bericht *
   Stuur mij een e-mail bij nieuwe reacties op dit verhaal.

Laatste foto's

Er zijn nog geen fotoseries.

Laatste reacties

Meer reacties

Blijf op de hoogte!

Laat je e-mail achter en ik stuur je een mailtje als ik een nieuw verhaal of nieuwe foto's op de site heb gezet.

E-mail adres: